O imenu škole

Školski odbor X. gimnazije je na 8. sjednici Odbora koja je održana neposredno po objavi smrti akademika Ivana Supeka, 8. ožujka 2007. godine s oduševljenjem prihvatio prijedlog predsjednice Školskog odbora Slavice Kapor-Najman da X. gimnazija promijeni ime u X. gimnazija „Ivan Supek".

Školi je pripala čast da ponese ime znamenitog znanstvenika i humanista Ivana Supeka ali i obveza da na mlade ljude koji je pohađaju prenese sve ono što Ivan Supek predstavlja:

Stvaralački rad i svestranost

"Ljudski živjeti znači stvarati" - misao je Ivana Supeka, čovjeka koji je do kraja života stvarao na različitim područjima ljudske djelatnosti. Rijetki su ljudi takve svestranosti, velikoga znanja, širine pogleda i neumorne kreativnosti.

Humanizam

Ivan Supek bio je beskompromisan borac za ljudska prava i socijalnu pravdu, reagirajući i osuđujući i najmanju društvenu devijaciju.

Želju i rad za mir u svijetu

Ivan Supek bio je jedan od sazivača i predsjednika međunarodne organizacije „Svijet bez bombe”. Njegov cjelokupan život i rad bio je zauzimanje za mir. Taj mir je danas potrebniji nego ikad. Živimo u svijetu nasilja, ratova, krvoprolića, straha i nesigurosti, u svijetu u kojem terorizam postaje svakodnevna pojava. Budući da je kao znanstvenik, fizičar, povjesničar i filozof, mogao sagledati sve posljedice nuklearnog oružja i katastrofe do koje bi njegova primjena dovela, on se cijeloga života zauzimao za mir. U svom Apelu za mir naglasio je: „Ne možemo mijenjati genetičku osnovu, ili je to vrlo opasno, ali možemo razviti kulturu mira. U tome je danas nada konačnog izlaza iz globalne nuklearne, ekološke, ideološko-vjerske barutane, gdje i samo stajanje na mjestu postaje smrtonosno.“

I na kraju:

Ivan Supek bio je čovjek ispred svog vremena. Genijalnošću, poštenjem i beskompromisnim stavom, stekao je mnoge prijatelje, ali i neprijatelje. Za potpunu valorizaciju i shvaćanje njegove veličine i vrijednosti bit će potreban vremenski odmak, ali nedvojbeno ostaje činjenica da je u našem dobu ostavio trag proroka i filozofa veličine usporedive s najvećim umovima svjetske povijesti.

Velika je čast da škola koja je do danas bila samo broj, nosi ubuduće ime Ivana Supeka.

Uime svih naših učenika i cijele Gimnazije, zahvaljujem obitelji Supek na pristanku da nosimo ime Ivana Supeka. Posebno zahvaljujem gospođi Silvi Supek na tome što je Gimnaziji darovala pisaći stroj svojeg oca kojim se služio desetljećima, do računalne ere.

Ravnateljica:
Roksanda Smolčić-Krnić

Bit će nam obveza da kroz život, osim stečenoga znanja, nosimo i promičemo i temeljne vrijednosti mira, nenasilja, pravde i tolerancije čemu nas je učio taj veliki čovjek koji je čitavoga život ostao dosljedan i vjeran znanosti, idealima humanizma i socijalne pravde.

Ime Ivana Supeka u nazivu Gimnazije bit će trajan podsjetnik našim nastavnicima i učenicima na prave i istinske ljudske vrijednosti.

dr. Supek

Ivan Supek

Google

Web deseta