Latinski jezik

Stručno vijeće profesora latinskog jezika  čine:

Tajana Matasović profesorica, voditeljica stručnog vijeća
Šimun Selak profesor

Od samih početaka X. gimnazije, i latinski se učio, kao i u svim gimnazijama diljem Lijepe Naše, pune dvije godine. Učenici se u tom kratkom razdoblju moraju upoznati sa svom silom gramatike – od deklinacija preko konjugacija do raznih sintaktičkih konstrukcija. Također se čitaju i tekstovi rimskih autora te se uči povijest Rima.


Tajana Matasović, prof.

 Uz obveznu nastavu latinskog jezika, u X. gimnaziji postoji mogućnost i izborne nastave latinskog, gdje učenici biraju slušati latinski jezik sve do mature. To je nastava drugačijeg tipa. Vodi je prof. Tajana Matasović od 2000. g. Učenici izborne nastave zajedno s profesoricom biraju teme, koje ih najviše zanimaju i ono što im je najpotrebnije za daljnji studij.  Budući pravnici čitaju Ciceronove govore protiv Katiline i vježbaju retoriku. Također prevode i Leges duodecim tabularum, što im ulazi među prve ispite na pravnom fakultetu. Budući studenti filozofskog fakulteta čitaju rimske pjesnike.


Šimun Selak, prof.

 S komedijom Bakhide učenici su sudjelovali i na Lidranu 2003. gdje su osvojili simpatije publike svojom glumom, spontanošću i neobičnošću. Sami su izabrali muziku za komad i kreirali originalne kostime i scenografiju.

Svake godine naši učenici sudjeluju na raznim natjecanjima, a najveći je uspjeh postigao Goran Nikšić 2003. godine, učenik prof. Šimuna Selaka, kada je osvojio prvo mjesto na Državnom natjecanju iz latinskog jezika i postao najboljim latinašem u cijeloj Hrvatskoj u skupini općih gimnazija.

Google

Web deseta